Plasticvrije producten – een beter milieu begint bij jezelf

Plasticvrije producten – een beter milieu begint bij jezelf

Word je ook zo treurig van de plastic soep die wij met z’n allen veroorzaken? Van stranden die onder het plastic bedolven zijn? Vogels die hun nestje van visnetten of shampooverpakkingen maken.

Weg met al die plastic flessen. Stap over op milieuvriendelijke bars

Word je ook zo treurig van de plastic soep die wij met z’n allen veroorzaken? Van stranden die onder het plastic bedolven zijn? Vogels die hun nestje van visnetten of shampooverpakkingen maken of ijsberen met een maag vol plastic? Kijk maar eens naar de documentaire A plastic Ocean, je zult van al het dierenleed enorm schrikken. Dit is echter alleen het zichtbare plastic. Wellicht sta je er niet bij stil, maar in je dagelijkse verzorgingsproducten zit een hoop (micro-)plastic. Deze producten zitten doorgaans in een verpakking van hard plastic. Stap daarom over op plastic vrije producten zonder plastic verpakking. Niet alleen heel erg milieuvriendelijk maar superlekker voor je lijf!

Stap over op een bar

Met een bar bedoelen we niet een bepaalde druk, een kroeg of heel erg maar een blok van een verzorgingsproduct. Denk aan een shampoo bar, conditionerbar of soapbar. Een bar zit niet in een plastic doosje of plastic fles. Dat scheelt een enorme berg aan plastic afval. Ga maar na hoeveel flessen shampoo of conditioner je op jaarbasis gebruikt en waarvan een deel soms in de natuur belandt. Dan hebben we het nog niet over de overige berg plastic die je per jaar gebruikt.

Mocht je nog geen plasticvrije shampoo gebruiken, stap over op een shampoo bar. Probeer er vooral eens een uit. Wedden dat je versteld staat van de heerlijke en goede werking? Bovendien draag je zo bewust aan een beter milieu bij. Lees in dit blog alle voordelen over het gebruik van een bar.


Love is in The Hair Shampoo Bar

Waarom iedereen een shampoobar zou moeten gebruiken

Wil je een shampoo zonder siliconen gebruiken? Dan is een plasticvrije shampoobar het juiste alternatief.

Zoals al eerder benoemd, een shampoobar is plasticvrij, hetgeen positief bijdraagt aan de afname van de bergen plastic afval. Shampoo uit een plastic fles bevat vaak synthetische stoffen zoals wasmiddelen die voor schuim zorgen. Maar ook siliconen, een synthetische stof die in de vorm van vloeibare olie, worden vaak aan een normale, niet plasticvrije shampoo toegevoegd. Dagelijks verdwijnen er duizenden kilo’s aan plastic, afkomstig van shampoo, door de gootsteen. Gelukkig is er een heel lekker en milieuvriendelijk alternatief, plasticvrije shampoo bars. Een shampoo zonder siliconen. In een shampoo bar zitten geen conserveringsmiddelen of chemicaliën. Deze bar bevat dus alleen natuurlijke ingrediënten. Daarnaast zijn shampoobars dierproefvrij, vegan en bevatten geen palmolie. Minder palmolie gebruiken betekent het behoud van het regenwoud. Wanneer je je haren met deze lekkere bar wast, ben je dus heel milieubewust bezig.

Een conditioner bar

Na het wassen van je haren met een shampoo bar, is het gebruik van een goede conditioner een luxe en soms gewoon onmisbaar. Een conditioner voedt je haren en geeft het veerkracht en glans. Ook conditioner is in de vorm van een bar verkrijgbaar. Uiteraard bevat deze bar geen onnodige chemische toevoegingen maar uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Je haar wordt gehydrateerd, krijgt een beschermende laag zodat het in de zon niet uitdroogt.

Heb je dun haar? Behandel alleen de haarpunten met de bar zodat het niet plat gaat hangen. Bij dik haar kun je daarentegen een ruime hoeveelheid aanbrengen. Om je bos krullen van veel volume te voorzien, kun je de haaraanzet beter niet met de bar behandelen.

Een ander voordeel is dat je met een bar veel langer doet dan met een standaard conditioner uit een fles of tube. Een conditioner bar is gewoon een gezonde en natuurlijke weldaad voor je haar.

Kies voor een natuurlijke deodorant

In de meeste verkrijgbare deodorants zitten aluminiumzouten (chloorhydraten) die voor vernauwing van de poriën zorgen. Ze gaan zweetlucht tegen en onderdrukken het transpiratieproces. Hoewel in deze deodorants maar een klein beetje aluminium zit, komt dit nog eens bovenop andere giftige stoffen die je lichaam moet zien af te voeren, een zware belasting voor ons lichaam. Je lijf is hiertoe prima in staat mits het ter compensatie de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Dat is waar het bij de meesten helaas aan schort, het volgen van een aangepast voedingspatroon.

Het is niet wetenschappelijk aangetoond maar mogelijk bestaat er een verband tussen borstkanker, prostaatkanker, de ziekte van Alzheimer en aluminium.

Tijd om op een natuurlijke deodorant in de vorm van een bar over te stappen.

Het is even wennen om geen spuitbus meer te gebruiken of een roller maar de voordelen zijn groot.

Natuurlijke deodorants kunnen op verschillende manieren zijn verpakt, maar nooit in plastic in de vorm van een bar, in een paper stick, in een navulbaar, recyclebaar blikje of volledig biologisch afbreekbaar blikje

Natuurlijke deodorants bevatten enkel natuurlijke ingrediënten, zijn volledig plasticvrij en bevatten uiteraard geen aluminium. Dus vegan, vegetarisch en cruelty free.

Deze deodorants werken net zo goed als wat je gewend was en gaan meestal nog veel langer mee, wel tot drie maanden. Goed voor het milieu en je portemonnee.

Oud vertrouwd ‘De Zeepbar’


Helemaal terug van weggeweest!

De zeep bar, ook soap bar genoemd. Vroeger had men slechts een blok of stuk zeep (Sunlight) dat overal voor gebruikt werd. Om je lichaam te wassen, om mee af te wassen (de zeep werd in een metalen klopper gedaan) en om de was op een wasbord mee te wassen. Geen douchegels, geen shampoos, geen wasmiddel, slechts een enkele zeep bar. Je huid, het grootste orgaan, komt elke dag met zeep in aanraking. Na een toiletbezoek, voor en tijdens het koken en onder de douche.

Omdat een soap bar is gemaakt van natuurlijke ingrediënten, zit er van nature glycerine in. Deze stof zorgt ervoor zorgt dat de huid niet uitdroogt. Bij een fabriekszeep wordt glycerine eruit gehaald om in een hydraterende crème te worden verwerkt. Daarom kan je huid na het douchen trekkerig aanvoelen. Gewoon een truc van cosmeticafabrikanten om nog een aanvullend hydraterend product te kunnen verkopen.

Een soapbar reinigt je huid altijd op een milde, zachte manier, zonder de natuurlijke beschermlaag en goede vetten te verwijderen. In een soapbar zit geen SLS (Sodium Lauryl Sulfaat), een reinigingsmiddel dat vet en vuil verwijdert.

Tot slot
Het gebruik van al die bars is niet alleen heerlijk en goed voor je lijf, portemonnee en het milieu. Wanneer je op vakantie gaat, is het vaak een hele uitdaging om al je toiletartikelen mee te nemen. Je zit zo aan een aantal grote plastic flessen. Met slechts twee tot vier kleine bars houd je extra veel ruimte in je koffer en toilettas over. We hebben hier hoe raar het ook klinkt plastic doosjes, alleen deze doosjes gaan het milieu niet in en kunnen jaren worden gebruikt om je shampoo bar of conditioner bar in op te bergen.

Laatste update: 10-11-2022