Magnesium; het wondermineraal

Magnesium; het wondermineraal

Magnesium is nodig voor je lichaam om goed te functioneren, en is belangrijk in veel meer processen dan je denkt.

Magnesium; het wondermineraal is niet iets waar je zo snel aan denkt als je denkt aan gezond leven en een voldoende aan vitamines en mineralen. Maar onderzoekers beginnen steeds meer bewijzen te vinden hoe voordelig en belangrijk dit mineraal is voor het lichaam. Niet alleen voor sporters, maar ook voor mensen die niet aan sport doen.

Magnesium is nodig voor je lichaam om goed te functioneren, en is belangrijk in veel meer processen dan je denkt. Daarom gaan we in dit artikel in op alle voordelen van dit mineraal, en hoe je hier dagelijks wat meer van binnen kunt krijgen voor een gezond en sterk lichaam!

Waar is magnesium goed voor?

Magnesium is een mineraal wat belangrijk is voor je lichaam in meerdere processen. Omdat het zoveel voordelen heeft zullen we hieronder even kort bespreken waar het allemaal goed voor is.

Botopbouw

We weten allemaal dat calcium belangrijk is voor een goede botopbouw, maar waarom hebben we nog nooit gehoord over magnesium? Dit mineraal is namelijk cruciaal voor de botopbouw, want juist magnesium zorgt ervoor dat calcium goed opgenomen kan worden in het lichaam. Ook is magnesium de drijfveer voor het hormoon calcitonine, wat in de schildklier wordt aangemaakt. Dit hormoon voorkomt de afbraak van botweefsel, en dus voor sterke botten.

Ook verschillende enzymen die vitamine D bruikbaar maken in het lichaam kunnen niet zonder magnesium. Zo zie je dat magnesium vanuit meerdere oogpunten veel inbreng heeft als het gaat om je botten. Daarom is het zo dat een langdurig tekort aan magnesium kan leiden tot osteoporose (botontkalking).

Wist je dat: 60% van al het magnesium in je lichaam wordt opgeslagen in de botten.

Een goede werking van de spieren

Magnesium is een erg belangrijk mineraal als het gaat om de werking van onze spieren. Magnesium zou je eigenlijk kunnen vergelijken met olie voor de auto. Een auto zonder olie gaat niet functioneel rijden, zo ons lichaam ook niet als het geen magnesium zou bevatten. Dus ook tekorten kunnen negatieve effecten hebben op onze spieren. En dan praten we niet alleen over de spieren in de armen en benen bijvoorbeeld, maar ook over de spieren in het hart en andere organen. Erg belangrijk dus.

Magnesium zorgt voor de aanmaak van eiwitten die nodig zijn voor de spieren en voor de opbouw van spiermassa, en heeft een belangrijke functie in het ondersteunen van het molecuul adenosinetrifosfaat wat ook verschillende belangrijke taken vervult als het gaat om de spieren. Ook de overdracht van prikkels in spieren en zenuwbanen heeft nood aan magnesium.

Een goede werking van verschillende enzymen

Magnesium is de manager van 300 enzymreacties in je lichaam, die vervolgens aan de slag gaan in verschillende organen. Ben je wel eens energieloos? Dan zou het kunnen zijn dat het ligt aan een magnesiumtekort. Magnesium reguleert namelijk de energiestofwisseling door middel van deze enzymen. Ook zijn er weer andere enzymen die worden aangestuurd door magnesium, die nodig zijn bij de afbraak van glucose en lichaamsvet.

Als je graag wilt afvallen is het dus belangrijk dat je voldoende magnesium binnen krijgt. Ook cholesterol heeft magnesium als helpende factor, en antioxidanten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen hebben ook magnesium nodig. Dus eigenlijk is magnesium gewoon een manusje van alles in ons lichaam. Het ondersteunt en reguleert zoveel processen in ons lichaam, wat niet anders kan dan veel voordelen met zich mee brengen. Daarom gaan we wat dieper in op alle voordelen van magnesium.

Goed voor je hart

Aangezien het hart veel spiermassa bevat is het logisch dat ook hier magnesium een grote rol speelt en het hart beschermt tegen overbelasting. Het is van belang voor de signalen van het zenuwstelsel die je hart laten kloppen.

Bloeddrukverlagend

Het heeft een gunstig effect op de bloedvaten omdat het de bloedvaten ontspant. Dit heeft positieve gevolgen voor je bloeddruk.

Goed voor je hersenen en zenuwstelsel

Ook voor de hersenen is dit wondermineraal belangrijk, en zorgt daarvoor voor een beter functioneren van je hersenen. Dit resulteert in minder stress, een betere productiviteit, en een beter geheugen. Ook depressies worden hierdoor tegengegaan. Als je je vaak vermoeid voelt, en last hebt van depressieve gevoelens zou het kunnen zijn dat je last hebt van een magnesiumtekort.

Veel mensen die last hebben van hoofdpijn en migraine hebben erg veel baat bij magnesium. Zeer aangeraden is het, als je last hebt van hoofdpijn of migraine, om de voeten en handen in te smeren met magnesiumolie of gel. Een volledige massage met dit product is nog profijtvoller, en je zou ook kunnen kiezen voor een ligbad of voetenbad met massagevlokken als je dat prettiger vindt.

Hoe kan ik mijn magnesiumgehalte aanvullen?

Nu je gezien hebt hoe voordelig dit mineraal is voor je lichaam, gaan we de mogelijke manieren bespreken hoe je je dagelijkse inname van magnesium aan kunt vullen. Er zijn namelijk verschillende opties, en iedereen heeft zijn eigen voorkeuren waardoor de één bijvoorbeeld liever voor olie kiest, en de ander liever voor vlokken.

Magnesium zit in verschillende soorten voeding, waaronder donkere bladgroenten. Maar steeds meer mensen hebben last van een tekort aan magnesium. Dus het is een goed idee om op zoek te gaan naar een geschikte aanvulling. Door een goed beeld van de mogelijke opties kun je kiezen wat het beste bij jou past.

Magnesium olie

Het is eigenlijk geen olie, maar het wordt zo genoemd omdat het olieachtig aanvoelt. Magnesium is een fijn product om je magnesiumtekort aan te vullen omdat de huid het zeer goed opneemt en zelfs beter wordt opgenomen dan via het spijsverteringskanaal! De beste plekken om in te smeren zijn je handen, je voeten, de oksels, en de buik. Hier zal de olie het beste opgenomen worden. Aangezien magnesiumolie in de oksels smeren niet zo prettig aanvoelt, adviseren wij om het in de handen en onder de voeten te smeren vóór het slapen gaan. In de ochtend kun je je voeten wassen als je dat wenst. Dit is een erg effectieve manier om de symptomen van magnesiumtekort uit de weg te ruimen. Ook heeft het als extra voordeel dat het de spieren ontspan. De olie kan gebruikt worden voor massages en zal zo extra doeltreffend zijn.

Magnesium sportolie

Als je sport kunt je ook magnesium sportolie gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de spieren ontspannen, en je dus minder last hebt van spierpijn na het sporten. Mocht je misschien toch vergeten zijn om jezelf in te smeren met de olie, dan kun je alsnog smeren als je last krijgt van spierpijn. Dit zal de spieren ontspannen en zo de pijn verzachten. Permsal heeft speciale magnesium sportolie zodat ook sporters voldoende magnesium binnen krijgen. Sporten zorgt er namelijk voor dat het lichaam meer verbruikt van dit mineraal. En als je meer magnesium verbruikt, heb je natuurlijk ook meer nodig. Een magnesiumtekort kan snel toeslaan als je veel sport, dus het is goed om hier rekening mee te houden, en jezelf te voorzien van een goede aanvulling.

Magnesium vlokken

Als je de magnesiumolie niet prettig in gebruik vindt, en je houdt ervan om te baden, dan zijn magnesium vlokken een goede keuze voor je. Magnesium vlokken kun je toevoegen aan een bad, en zal daardoor opgenomen worden door de huid. Dit zorgt voor een erg verkwikkend bad waar je vol energie uit zult komen. Ook kun je het gebruiken in voetenbaden. Dit is een snelle maar ontspannende manier om je magnesiumtekort aan te vullen.

Magnesium gel

Magnesium gel is een fijne geloplossing voor de huid met een concentratie magnesium van 30%. Deze gel is erg prettig in gebruik, en veel mensen met huidproblemen hebben er baat bij. Het herstelt de huid, en het zorgt voor een betere hydratatie en een gladdere huid. Het kan gebruikt worden als massagegel voor een optimaal effect.

Magnesium scrub

Magnesium via de huid is zoals gezegd de beste manier om meer van dit mineraal binnen te krijgen. Daarom is het zeer effectief als je gebruik maakt van een magnesium schrub. Zo kun je het mineraal goed in de huidlaag scrubben en heb je er het meeste profijt van. De scrub bevat Keltisch zeezout, en zorgt daardoor voor een reinigende werking. Met deze scrub heb je twee vliegen in één klap want je krijgt er gelijk een mooie gladde huid van. De magnesiumscrub van Permsal bevat maar liefst 84 mineralen en zal dus een verrijking zijn voor je huid!

Van Nederlandse bodem

Magnesium wordt gewonnen in Nederlandse bodem, en is een 100% natuurlijk product. Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om je magnesiumtekorten aan te vullen, en te profiteren van de vele voordelen van dit mineraal. Kies voor het product wat het beste bij jou past, en er zal een wereld voor je open gaan!