Badzout; de 5 heilzame voordelen van badzout

Badzout; de 5 heilzame voordelen van badzout

Gedurende een warm bad gaan je poriën wijd open staan, waardoor allerlei stoffen via de poriën worden opgenomen en afgescheiden. Zo neemt je lichaam tijdens een bad met zout veel mineralen, natrium, magnesium en kalium op.

Wil jij alles over badzout weten?

Een heerlijk warm bad met badzout is een weldaad voor lichaam en geest. Maar waarom is dat zo? Wat zijn de badzout voordelen ten opzichte van andere producten? Welke soorten zijn er? Hoe moet je het gebruiken? En hoeveel badzout in bad? En wat moet je weten over badzout bestellen? Lees snel verder voor al onze tips & tricks voor een heerlijk ontspannend bad.

Wat is badzout?

Badzout is meer dan “alleen maar zout”. Er zijn tal van verschillende soorten zout, zoals onder andere bitterzout ofwel Epsom zout, maar ook natriumchloride wat ook wel bekend staat als keukenzout. Daarnaast zijn er zouten zoals Keltisch zeezout of Himalayazout, welke bekend staan om de puurheid van het zout. Het gebruik van keukenzout in bad wordt afgeraden, omdat het een bewerkte vorm van zout is. De andere soorten zijn prima te gebruiken in bad.

Om zout prettig bruikbaar te maken voor een bad, worden er vaak nog andere ingrediënten aan toegevoegd. Denk aan geurstoffen voor een lekker ruikend bad, of kleurstoffen om het zout een mooi kleurtje te geven. Bij Body & Soap kun je ondertussen kiezen uit ruim 55 verschillende geuren en 15 kleuren. Kies bijvoorbeeld voor grof of fijn badzout/zeezout met lavendelgeur voor een heerlijk ontspannende werking op lichaam en geest. Of kies de variant met eucalyptus geur, waarmee je luchtwegklachten kunt verzachten. Ideaal voor bij een verkoudheid!

Wat zijn de belangrijkste badzout voordelen

Natuurlijk kun je een bad nemen met daarin badolie of zelfs een douchegel, maar zout heeft veel voordelen ten opzichte van andere producten. Om te beginnen is het gemaakt van zeezout, een natuurproduct bestaande uit natrium en chloorionen. En laat het nou net zo zijn dat je deze twee bestandsdelen ook terugvindt in je eigen lichaam en van groot belang zijn voor hoe jij je voelt.

De heilzame voordelen van badzout / waar is badzout goed voor?

Gedurende een warm bad gaan je poriën wijd open staan, waardoor allerlei stoffen via de poriën worden opgenomen en afgescheiden. Zo neemt je lichaam tijdens een bad met zout veel mineralen, natrium, magnesium en kalium op. En doordat zout de zuurgraad van het water verandert, wordt de hardheid van het water minder. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat je huid lekker zacht aanvoelt na een bad. Maar ook worden zoutbaden wereldwijd en al vele duizenden jaren gebruikt vanwege de genezende werking op de huid. Wat dacht je van het herstel van diverse huidaandoeningen zoals eczeem en kloven? Of een aanzienlijke vermindering van reumaklachten of chronische ontstekingen? Maar ook zorgt het voor een goede bloedcirculatie en afvoer van afvalstoffen, wat des te meer bijdraagt aan je gezondheid. En als het bad dan ook nog eens heerlijk ruikt, ontspan je des te meer!

Hoe moet je badzout gebruiken?

Voor een heerlijk ontspannend bad, laat je je badkuip vollopen met warm water. De beste temperatuur voor een bad ligt tussen de 36 en 38 graden Celsius. Voel vooraf met je pols of het water warm genoeg aanvoelt of toch iets te warm, en pas het aan indien nodig. Voeg daarna het zout toe aan het bad en laat dit even oplossen in het water. De heerlijke geuren zullen je al snel tegemoetkomen. Stap in het water, ontspan je lichaam en geniet van het heerlijke warme bad. Na afloop hoef jij je alleen maar even af te spoelen en kun je verder genieten van het ontspannen gevoel in je lichaam.

Maar je kunt ook badzout gebruiken voor een ontspannend voetenbad; niet alleen voor vermoeide voeten, maar ontspanning voor je hele lichaam. Zo verwarmt een voetenbad je gehele lichaam, helpt het bij neus-, oor- en keelklachten, en vergemakkelijkt een voetenbad het inslapen. Maar uiteraard is een voetenbad ook essentieel voorafgaand aan voetverzorging, zoals een pedicure. Hoeveel badzout gebruiken voor een voetenbad verschilt ten opzichte van een ligbad. Voor een heilzaam voetenbad vul je een bak of teil met warm water, voeg een kleine hoeveelheid zout toe en week je voeten ongeveer 15 minuten in het warme water. Nadien spoel en droog je je af; eventueel kun je je voeten nog insmeren met een voedende crème of verder gaan met de verzorging van je voeten.

Hoeveel moet je gebruiken?

Afhankelijk van het soort bad dat je wilt nemen (voetenbad of ligbad), bepaal je hoeveel badzout in bad moet. Kies je voor een ligbad, dan raden we je aan om ongeveer 75-150 gram zout aan het water toe te voegen. Voor een voetenbad raden we een andere hoeveelheid aan, omdat je hier beduidend minder water voor gebruikt. Voor een voetenbad is een hoeveelheid van ongeveer 30 gram voldoende.

Is badzout slecht voor je huid?

Nee integendeel. Je lichaam neemt tijdens een bad met badzout veel mineralen, natrium, magnesium en kalium op. Doordat zout de zuurgraad van het water verandert, wordt de hardheid van het water minder. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat je huid lekker zacht aanvoelt na een bad. Dus kortom allemaal voordelen om je huid eens lekker te verwennen.

De verschillende soorten

Naast alle kleuren en geuren die beschikbaar zijn, is het belangrijk om te bedenken of je een grove of fijne korrel badzout wilt hebben. Beide hebben uiteraard dezelfde werking, maar de gebruiksmogelijkheden verschillen wel per soort.

Grof zout

Grove korrels badzout/zeezout zijn ideaal voor een lekker warm bad, ongeacht of dat nou een ligbad of voetenbad is. Een ruime hoeveelheid grof badzout in bad heeft wat tijd nodig om volledig op te lossen in het water, maar in de tussentijd kun je mooi de badkamer omtoveren tot een ware spa in huis. Kaarsjes aan, ontspannen muziek aan, zachte handdoeken klaarleggen. Voor je het weet, is het tijd om te genieten van je warme bad.

Fijn zout

Niet alleen is fijn badzout heerlijk voor gebruik in bad, maar ook kun je het gebruiken voor andere wellness momenten. Zo maak je eenvoudig een body scrub, door het te mengen met een douchegel. En dat is dan ook weer leuk om cadeau te geven aan iemand die je wel wat ontspanning gunt. Maar ook kun je met fijn zout zelf badzout maken met allerlei geuren en kleuren naar eigen wens. Fijn zout is het ideale zout om creatief mee aan de slag te gaan.

Geparfumeerd of niet?

Los badzout is te verkrijgen in zowel geparfumeerde als niet geparfumeerde varianten. Met geparfumeerd zout kun je meteen genieten van een heerlijk geurend bad. Ongeparfumeerd badzout (Badzout zonder parfum) kun je uiteraard ook meteen gebruiken in bad, maar ook kun je hier jouw favoriete geurolie aan toevoegen.

Soorten geuren

Met zoveel mensen op onze planeet moet je wel voor de dag komen met veel geuren badzout, want niet iedereen houdt van rozengeur of lavendel. Hier is bij Body & Soap veel aandacht aan besteed. Op dit moment kun je kiezen uit ruim 55 verschillende geuren.
In het volgende blok wil ik een korte uitleg geven over deze soorten geuren badzout.

Fris/bloemige geuren

De geuren Aqua (Unisex), Cotton/Katoen (Unisex), Fleur, Fresia, Kamperfoelie, Lotus, Sinaasappelbloesem zijn de fris bloemige geuren badzout. De geuren Baby en Cool Ocean vallen onder de frisse geuren.

Fris/fruitige geuren

De geuren Aardbei, Citroen, Citrus fruit, Kers, Sinaasappel en X-Mas (Unisex) zijn de fris fruitige geuren badzout. De geur Magnolia valt onder fruitig/bloemig.

Fris/houtige geuren

De geuren Bamboo Forest, Dennen en Patchouly & Lime zijn de fris/houtige geuren badzout. Eucalyptus is een fris/koele geur, Pepermunt, Rozemarijn en Sailor fris/kruidig. De geuren Lindebloesem en Mojito zijn frisse/zoetige geuren. Lelies van Dalen val onder fris/zoetig/bloemige geur. De geuren Argan, Patchouly 2.0 en Ylang Ylang (Unisex) zijn de houtige geuren. Waarvan Patchouly & Lime en Patchouly 2.0 de luxe varianten zijn.

Kruidig/bloemige geuren

De geuren Amber, Gardenia, Gucci Rush, Lavendel, Nostalgie 2.0 en Roos zijn de kruidig/bloemige geuren badzout. Waarvan GUCCI Rush en Nostalgie 2.0 de luxe varianten zijn.

Kruidig/houtige geuren

De geuren Amyris, Bali, Cedré d’Atlas, Don Juan, Indian Opium, Pharo, Sandelhout, SQ Paris J.P. Gaultier en Zardos zijn de kruidig/houtige geuren badzout. Italian Bergamot & Ginger is kruidig/fruitig, Milionair (Unisex) kruidig/zoetig en Zomer (Unisex) zoet/kruidig is. Indian Opium, Italian Bergamot & Ginger, Milionair, Pharo, SQ Paris J.P. Gaultier en Zardos zijn de luxe varianten.

Houtig/zoetige geuren

De geuren badzout Angelina by Thierry Mugler en Musk zijn de houtig/zoetige geuren badzout. De geur Hibiscus is houtig/bloemig, White Musk houtig/fruitig en Vanille houtig/kruidig. Angelina by Thierry Mugler is een luxe geur.

Zoetige geuren

Honing/Honey, Jasmijn, Mimosa en Viooltjes zijn zoetig/bloemige geuren badzout. Abrikoos, Ananas, Appel, Banaan, Framboos, Mango, Passievrucht, Perzik zijn zoet/fruitige geuren. De geuren Ambient, Kokos en Kaneel zijn zoetig/kruidige geuren. En als je helemaal niet van geuren houdt is er nog altijd badzout zonder parfum.

Zelf badzout maken

Maak een waar feestje van jouw badtijd door zelf je badproduct te maken in de kleuren en geuren die jij graag wilt; niet alleen is dit ontzettend leuk om te doen, maar ook als cadeau voor bijvoorbeeld Moederdag. De kinderen vinden het erg leuk om zelf badzout te maken.

Hoe kun je dit maken?

Om badzout te maken meng 300 gram ongeparfumeerd zout met een 10 – 15 druppels geurolie of etherische olie. Voeg eventueel een kleurstof toe, en roer alles voorzichtig door elkaar. Ook kun je bloemblaadjes aan het mengsel toevoegen, zoals rozenblaadjes of lavendel. Wanneer je alles gemengd hebt, bewaar je het in een grote afsluitbare glazen pot. Eventueel een label erop plakken of een mooi versierd etiket eraan hangen, en je bent helemaal klaar. Bewaar het op een droge, koele plek zodat je er het langste plezier van hebt.

Badzout kopen

Ben jij na al deze informatie ook toe aan een lekker warm en ontspannend bad? Bij Body & Soap kun je badzout bestellen van hoogwaardige kwaliteit door ons persoonlijk op kleur en geur gemaakt voor jou. Ga je voor een mooie geschenkverpakking of juist voor los badzout? Bedenk voorafgaand aan het kopen ook waarvoor je het wilt gebruiken. Wil je bijvoorbeeld iedere week uitgebreid in bad, of gebruik je het alleen voor een voetenbad? Afhankelijk daarvan bepaal je hoeveel badzout in bad gebruikt wordt en welke hoeveelheid jij moet kopen. Body & Soap heeft inmiddels ruim 55 verschillende geuren in het aanbod en de kleur mag je geheel zelf bepalen. Dat maakt badzout kopen nog eens extra leuk!

Voordelig inkopen

Niet alleen vinden wij de kwaliteit ontzettend belangrijk, maar ook de prijs waarvoor je ons badzout bestellen kunt. Sinds 2007 kun je bij Body & Soap terecht voor goedkoop badzout en lekker geurende producten voor in bad.

Onderhoud bad na gebruik

Badzout zal altijd een randje achterlaten in het bad, zelfs gewoon het witte badzout. Het zout reinigt uw huid intensief en maakt deze lekker zacht.

Ondanks wij het vuil niet zien zitten op onze huid, zal dit wel zichtbaar zijn na het badderen (de rand waar het badwater eindigde bij het badderen). Deze rand kan je eenvoudig verwijderen met Cif cream original schuurmiddel.
Cif bevat 100% natuurlijke bestanddelen: verwijdert 100% vuil, vet en kalkaanslag met een diep reinigend en glanzend eindresultaat.

Dus hou je lekker van een vrolijk gekleurd bad, geen probleem want ook de gekleurde rand haal je eenvoudig weg met Cif.

Laatste update: 28-09-2023